Dansken på besøk

En litterær podkast om spontane møter mellom mennesker

I denne podkasten fokuserer jeg på den dype samtalen. Jeg besøker en rekke utvalgte forfattere og kulturprofiler og undersøker hva som skjer når to fremmede møtes over en bok og gir hverandre tid til å snakke.

Som litteraturentusiast, og gjennom mitt arbeide som kulturvert, har jeg vært på en god del kulturarrangementer. Jeg får med meg kommentarer og tilbakemeldinger fra både publikum og artister. Noe som alltid har stått klart for meg som en mangel - om det er debatter, bokbad eller foredrag - er tid, eller mangelen på samme.

Vi har blitt lært å tilpasse tiden vår, se ut som vi har det travelt. Vi har blitt lovet, at arrangementet varer fra kl. 19-20, og etterpå må vi forte oss videre; hjem til barna, til Netflix eller telefonen. Det kan være vanskelig å holde på folk, deres fysiske tilstedeværelse så vel som oppmerksomhet. Hvor eller hvordan kan man holde på et publikum mer enn de optimale 45 minuttene?

Podkastformatet er i vinden av mange årsaker. En av de er vel nettopp det, at det krever så utrolig lite planlegging å få utbytte av det. Du kan ha kulturen med deg uansett om du vasker hus, pusser tenner eller er på vei til jobb. Hvis du går tom for tid, er vi også i øret ditt neste gang du har en halv time til overs. På denne måten trenger heller ikke jeg og samtalepartneren og manisk sitte med øyet på klokka og avbrytes 30 sekunder før epifanien faller.

Jeg ønsker med denne podkasten å fokusere på fordypelse og den lange samtalen. Jeg er lei av begrensninger. Jeg er lei av å sitte som samtaleleder, med det jeg syns er verdens mest interessante menneske, og måtte rives ut av samtalen fordi jeg må holde nøye øye med klokken. Det er trist å måtte kutte av dette interessante mennesket sin talestrøm, akkurat der hvor det blir riktig spennende, og jeg er lei meg for å måtte sende hjem et halvforløst publikum. Hvor ofte har man ikke hørt ellers spennende samtaler ende med setninger som: «Jeg skulle ønske vi hadde hatt mer tid.», «Jeg kunne ha snakket om dette i flere timer!», «Vi er dessverre i ferd med å gå tom for tid, så vi må runde av.»

Jeg legger i samtalene opp til det spontane, til innfall og ideer underveis. For det er som bekjent det som gjerne skjer når man gir hverandre tid: at man finner inn til noe mer. 

Det er mitt ønske, når denne pandemien engang letter, å også kunne besøke forfattere uten for Norge. 

Nye episoder publiseres inntil videre én gang i måneden. Har du forslag til deltakere eller ønsker du selv å få besøk av en trivelig dansker, så ta endelig kontakt!


Lyt til podkasten her: